Hoe worden kralen gemaakt?

Bij Kralenhandel.nl bieden we een zeer uitgebreide collectie van kralen, in allerlei soorten, maten, kleuren en met of zonder versiering of facet. Daarbij kan ook nog onderscheid worden gemaakt in het materiaal van de kraal. De bekendste soorten zijn de glaskralen en de houten kralen. Daarom duiken we eens iets dieper in deze kralen. Want hoe worden ze eigenlijk gemaakt?

Glaskralen

De glaskralen van Kralenhandel.nl komen voornamelijk uit India en Tsjechië. Ze worden op twee manieren gemaakt: machinaal of met de hand. Vooral deze laatste optie is bijzonder om eens onder de loep te nemen. Want hoe werkt dat nu precies, een glaskraal maken?

In India wordt veel gebruik gemaakt van gerecycled glas. De makers nemen een staafje klei en daaromheen wordt met vuur het glas gesmolten. Dit gebeurt ook in Nederland, met gasbranders. Deze kralen zijn in dat geval vaak duurder omdat het tijdrovend werk is. Handgemaakte glaskralen zijn nooit 100% identiek, waardoor je altijd een uniek exemplaar hebt. Met machinekralen is dit niet het geval. Doordat het staafje ervoor zorgt dat het glas niet volledig dichtsmelt, zit er al een rijggat in de kraal en hoeft er niet in het glas geboord te worden. Dit zou overigens ook erg risicovol zijn, omdat het glas hierdoor zou kunnen breken.

Houten kralen

Het maken van houten kralen is een minder complex proces. De makers beginnen met stukken hout die in vierkante blokjes worden gezaagd. Daarna worden ze gevijld en geschuurd om de mooie ronde vorm tot stand te brengen en om te voorkomen dat er nog splinters ontstaan. Tot slot worden er gaatjes in geboord, die uiteindelijk als rijggat dienen, en worden de kralen in de meeste gevallen voorzien van een verflaagje.

Nog meer kralen zien?

Benieuwd welke kralen wij allemaal hebben? Bekijk dan onze webshop of kom in eens langs in onze kralenwinkel in Capelle aan den IJssel. Hier vind je duizenden kralen van hout en glas, maar ook nog vele andere soorten! Dat geldt overigens ook voor onze collectie met bedels, leersoorten en alle andere benodigdheden voor het zelf maken van jouw sieraden. Bekijk voor je komst wel even de openingstijden op onze website.