Kralen encyclopedie: alles over kralen

Kralen worden gebruikt voor kettingen, armbanden en andere sieraden. Ze zijn dan ook voornamelijk bedoeld als versiering. Versiering van mensen, maar ook van accessoires als tassen. Bij een kraal is het belangrijk dat er een gat in zit (ook wel een oog genoemd), zodat de kralen aan een draad geregen kunnen worden.

Geschiedenis van kralen in culturen

De oudste, bekende kralen zijn ongeveer 100.000 jaar oud. Deze zijn van de schelp Nassarius. Als gift gingen de kralen mee het graf in of ze werden als statussymbool gebruikt.

Zo’n 1.600 jaar voor Christus zijn de eerst glaskralen gemaakt. Ze werden gemaakt door een gesmolten massa in een dunne draad te trekken, en deze vervolgens om een ijzeren staaf te winden. Het glasdraad wordt na enkele windingen afgeknipt. De staaf met het ringetje wordt daarna nog een keer verhit en gedraaid, zodat de draden samensmelten.

Kralen worden ook gebruikt om de huwelijkse staat van een meisje te tonen. Dit gebeurt bij Afrikaanse stammen. Hoe meer kralen ze heeft, hoe aantrekkelijker ze is. De kralen krijgt het meisje namelijk van haar aanbidders.

De Inca’s, Maya’s en Azteken gebruikten kralen in hun boekhouding. Deze boekhouding bestond uit ingewikkelde kettingen. De positie en de kleuren van de kralen waren hierbij van groot belang.

Tussen de 16e en 20e eeuw werden kralen als ruilmiddel gebruikt. Slaven werden gekocht voor kralen. Deze kralen waren gemaakt van Venetiaanse millefioriglas. Dit is het meest bekend onder de glaskralen.

De oudste kralen zijn gemaakt van verschillenden soorten organische materialen. Voor het grootste deel in de menselijke geschiedenis waren parels de meest kostelijke kralen. Dit kwam door de zeldzaamheid.

De oudste synthetische materialen die werden gebruikt voor het maken van kralen zijn over het algemeen van keramiek, zoals klei of glas. Ook werden kralen gemaakt van brons of messing, maar deze waren kwetsbaarder voor oxidatie. Daardoor konden ze minder goed bewaard blijven.

Verschillende materialen, maten en vormen

Kralen worden tegenwoordig van verschillende materialen gemaakt:

  • Organisch materiaal, zoals: hout, been, koraal, ivoor, schelpen, parels, tand.
  • Gedolven materiaal, zoals: natuursteen, edelsteen of halfedelsteen.
  • Door mensen zelf gemaakt materiaal, zoals: metaal, aardewerk, glas, kunststof.
  • Er bestaan ook nog smeltbare plastic kralen. Deze zijn klein en kleurrijk. De kralen worden geplaatst op een pegboard om een vorm te ontwerpen, waar je vervolgens een stuk papier op legt en met een strijkijzer overheen strijkt.

Er zijn grote en kleine kralen. De maten variëren van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Je kunt kleine kralen niet aan een dikke draad rijgen. Die moet je aan een passende, dunne draad rijgen.

De meeste kralen zijn bolvormig, maar je hebt ook andere vormen, zoals vierkante kralen, facet geslepen kralen, ovaalvormige kralen, ronde schijfjes, et cetera.

Benodigdheden

Kralen worden niet alleen gebruikt voor kettingen, maar ook voor armbanden, oorbellen, sleutelhangers of op tassen en kleding. Bij het maken van je eigen sieraden of accessoires is het handig om een kralenlegbord (beading tray) te hebben, vooral als je kleine kraaltjes gebruikt. Zo voorkom je dat ze alle kanten op rollen. Met dit kralenlegbord kan je ze makkelijk oppakken met een naald. Nylon- en staaldraad zijn beide sterk rijgmateriaal. Ze worden met zogeheten knijpkralen vastgezet. Dit zijn kleine metalen buisjes die met een tangetje worden plat geknepen.

Kralen in religie

Kralen worden ook verwerkt in gebedssnoeren. De gene die het gebedssnoer gebruikt, laat de kralen één voor één door de handen glijden terwijl hij of zij aan het bidden is. Voorbeelden hiervan zijn de rozenkrans in de katholieke kerk, de mala in het boeddhisme en de tasbih bij moslims.

Kralen als hulpmiddel

Kralen werden gebruikt bij zeilschepen. De kralen moesten ervoor zorgen dat de lijn bij het hijsen soepel over de mast heen liep.

Kralen worden ook toegepast in muziekinstrumenten, zoals bijvoorbeeld de Abê. De kralen worden hier gebruikt om te rammelen.

Andere feitjes

Volgens etymologen zou het woord kraal van koraal afstammen. Etymologen zijn deskundigen op het gebied van taalgeschiedenis.

Bij het Mardi gras carnaval dat in New Orleans wordt gevierd, is het een traditie om kralen naar elkaar te gooien.