Parels als stijlvolle kraalsoort

Parels behoren tot de meest luxe en stijlvolle kraalsoorten die er bestaan. Dat is niet zo vreemd, want elke parel is uniek en daardoor bijzonder. Daarom vertellen we je er graag wat meer over.

Parels zijn hard, mooi en (meestal) rond. Daarom zijn ze zeer geschikt om te verwerken in sieraden. We zien ze terugkomen in armbanden, kettingen, maar ook in oorbellen of ringen. De reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen bepalen de glans van de parel. De glans is fijner wanneer de laagjes dunner en talrijker zijn.

Parelcolliers en andere sieraden met mooi gevormde parels waren een kostbaar bezit in de 19e eeuw. Door de kweek van de parels, daalden de prijzen en werden de gekweekte parels, ook wel cultivé genoemd, voor een grotere groep mensen betaalbaar.

De klassieke parel

Er zijn verschillende parelsoorten. De meest bekende parels zijn misschien wel de ‘echte’ klassieke parels. Deze worden gemaakt door bepaalde weekdieren, zoals oesters. Deze verzamelen korreltjes zand, die de schelp binnendringen. Het komt terecht in een soort mantel, van parelmoer. Het weekdier verwerkt deze in een lange tijdsperiode tot een parel. De parels worden opgedoken door parelduikers en parelkwekers. Hoe langer de parel in het schaaldier blijft zitten, hoe groter deze wordt. Toch is een grotere parel niet duurder dan een kleinere parel.

Wilde en gekweekte parels

Niet elke oester geeft de garantie een parel in zich te bewaren. Slechts 1 op de 1.500 wilde oesters bevat een parel. Daarom worden de parels vaak gekweekt. Tegenwoordig worden de meeste parels gekweekt. In de natuur komen ze alleen nog voor in Sri Lanka, Zuid-India (Golf van Mannar), Perzische Golf, Saoedi-Arabië, Iran en Oman. Op Tahiti groeien voor de kusten van Japan, Mexico, Panama en Californië pareloesters. Zoetwater oesters en parels uit de Mississippi zijn minder bekend, maar bestaan zeker.

Slakkenparels

Wist je dat er ook bepaalde slakken zijn die parels produceren? Deze slakparels worden ook wel paars- of conchparels genoemd. Deze zijn heel zeldzaam en daardoor erg duur. Ook de Melo parel van de Melo slak is een bijzonder zeldzaam exemplaar, zeker wanneer het gele, oranje of paarse parels zijn. En wat denk je van de parels uit de Haliotis, een geslacht van slakken uit de familie van de Hliotidae (zeeoren). Deze laten alle heldere kleuren uit het spectrum zien. Niet alleen de parels zijn gewenst voor de productie van sieraden, maar ook de prachtig gekleurde slakkenhuizen. Daar worden veel schelpkralen van gemaakt.

Zoetwater- en zoutwaterparels

Zoet- en zoutwaterparels kunnen erg op elkaar lijken, maar ze ontstaan uit verschillende bronnen. Zoetwaterparels vormen zich in diverse soorten zoetwatermossels, die leven in rivieren of meren. Ze komen niet alleen voor in warmere klimaten, maar ook in koudere klimaten, zoals Schotland. Parelkwekers begonnen in 1914 met het kweken van zoetwaterparels. Hiervoor gebruikte ze zoetwatermosselen die in de Biwa rivier lagen. De Biwa is een van de oudste en langste rivieren van Japan. Door het enorme succes, werden de parels die uit de zoetwatermosselen kwamen, de Biwa parels genoemd. Zoutwaterparels komen logischerwijze uit zoute wateren.

Keshi pearls en Tahitian pearls

Keshi pearls en Tahitian pearls zijn twee soorten gekweekte parels. De Keshi pearl is vrij klein, van slechts een paar millimeters. Ze worden geproduceerd door verschillende soorten weekdieren en zoetwatermossels in China. Eigenlijk is de Keshi pearl een fout gekweekte parel. Maar juist hierdoor is hij meer waard dan een goed gekweekte parel.

De Tahitian pearl wordt vaak als een zwarte parel gezien. Deze parels zijn veel waard, doordat ze heel zeldzaam zijn. In tegenstelling tot parels van zoetwatermosselen, worden deze oesters maar met één parel tegelijk gekiemd.

Vormen van parels

Niet alle parels zijn rond. Soms zijn ze een onregelmatig van vorm. Traanvormige parels worden meestal als hanger gebruikt en onregelmatige parels worden in kettingen en armbanden gebruikt.

Leuke parel-weetjes

  • Parels worden in India gebruikt als Talisman;
  • Volgens de Mongolen verhoogt het afkooksel van parels de kracht van de mannen;
  • In de geneeskunde gebruikten Chinezen parels om ziekten te bestrijden;
  • Bij de Romeinen stond de parel symbool voor macht, wijsheid en geluk;
  • Parels zouden vrouwen mooie dromen geven.

Imitatie parels

Imitatie parels worden ook wel shell parels genoemd. Sommige parels zijn gemaakt van koraal, schelp of parelmoer. Andere zijn weer gemaakt van glas. Glasparels worden vaak gebruikt voor het maken van eigen sieraden en accessoires.

De parels van Kralenhandel.nl

Na al deze informatie over parels heb je misschien zelf zin gekregen om ook een mooi sieraad te maken, waarin de stijlvolle parels als kralen zijn verwerkt. Bekijk daarom ons uitgebreide aanbod aan parelkralen. Wij hebben leuke en kleurrijke glasparel kralen en zoetwaterparel kralen. Die zijn veel betaalbaarder dan de klassieke en zeldzame parels, en bijna net zo mooi. Bekijk bijvoorbeeld onze blauwe blaarparels, of misschien zoek je een schuifkraal met een parel erop. We hebben je veel te bieden, dus kijk en klik gerust rond.