Zelf sieraden maken

Zelf sieraden maken is leuk en helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Door zelf armbanden, oorbellen, ringen of kettingen te maken, heb je niet alleen een sieraad dat past bij jouw stijl, maar ook één die precies op maat is. Wie bijvoorbeeld een bredere of smallere pols heeft, zal dat ene leuke armbandje minder vaak dragen als het niet goed past. Zonde! Daarom geven we je een aantal praktische tips om zelf sieraden te maken.

In dit item richten we ons voornamelijk op het basismateriaal dat je kunt gebruiken.

Acrylkralen

Acrylkralen zijn kunststof kralen en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De kralen zijn erg licht en worden daarom vaak gebruikt in combinatie met glaskralen en kralen van metaal. Ze kunnen goed tegen een stootje en tegen vocht. Bijna al onze kinderkralen zijn acrylkralen.

Elastiek

Elastiek is verkrijgbaar in verschillende diktes: 0,4 mm, 0,8 mm en 1 mm. Het is ideaal voor het rijgen van armbandjes en het is ook een goede oplossing voor mensen met een allergie voor metalen kralen.

Gecoat staaldraad

Gecoat staaldraad is sterk geplastificeerd rijgdraad voor het maken van sieraden. Dit draad kan je niet knopen, maar werk je af met een knijpkraal. Omdat er ijzerdraad in zit moet je het knippen met een goede kniptang. Gecoat staaldraad is verkrijgbaar in de meest gangbare maten 0,38 of 0,45 mm, en in verschillende kleuren.

Glaskralen

Glaskralen bestaan in allerlei kleuren, maten en uitvoeringen. De meest bekende zijn de Lampwork kralen. Deze worden met de hand gemaakt, waardoor de maat onderling enigszins kan variëren. De glaskralen van Kralenhandel.nl komen uit India. De facetgeslepen glaskralen importeren we uit Tsjechië.

Hasulith sieradenlijm

Als je ooit onze inspiratie-items hebt bekeken, dan weet je dat we er bijna niet zonder kunnen en willen: Hasulith sieradenlijm. Het is onmisbaar bij het werken met leer. Je plakt het leer met de lijm bijvoorbeeld in een magneetsluiting of in een eindkapje. De lijm is erg veelzijdig: je gebruikt het voor metaal, glas en leer. De lijm heeft 12 tot 24 uur nodig om goed uit te harden. Houd hier dus rekening mee voordat je jouw sieraden gaat dragen. Een voordeel van de lijm is dat het transparant opdroogt, en dat het de kleur en het materiaal van jouw ontwerpen niet aantast.

Houten kralen

Kralen van hout zijn verkrijgbaar in vele leuke kleuren, maar ook in de natuurlijke houtkleur. Ze zijn licht in gewicht, maar let er wel op dat ze niet worden blootgesteld aan vocht. Daar zijn ze namelijk gevoelig voor. De binnenkant van een houten kraal is niet gelakt.

Imitatie suède veter

Imitatie suède veter is zacht, soepel en makkelijk te verwerken in allerlei sieraden. Een veterklem is onmisbaar om de veter af te werken. De veters zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Jasseron of schakelketting

Er zijn twee namen die vaak worden gebruikt: jasseron en schakelketting. Het is precies hetzelfde, namelijk een ketting waarbij je zelf de schakels kunt openbuigen. Zo kun je de ketting eenvoudig verwerken in je eigen ontwerpen. De ketting is verkrijgbaar in verschillende schakels en kleuren.

Kalotjes

Je gebruikt kalotjes om een knijpkraal mooi weg te werken en geeft een mooie afwerking. Het kalotje heeft ogen, waar je een slotje aan kunt bevestigen.

Kettelstiften

Een kettelstift heeft aan de onderkant een gebogen rondje. Hier kun je weer een andere kettelstift aan bevestigen. Deze techniek wordt kettelen genoemd.

Knijpkraal

Knijpkralen zijn kleine kraaltjes, die in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar zijn. Je rijgt het knijpkraaltje op gecoat staaldraad. Vervolgens rijg je bijvoorbeeld een slotje op het draad en steek je de draad terug door de knijpkraal. Daarna knijp je de kraal plat met een platbektang. Je armband of ketting is nu mooi afgewerkt.

Knijpkraalverberger

Een knijpkraalverberger lijkt op een mooie kraal, maar heeft (zoals je al kunt raden) nog een extra functie. Je verbergt er namelijk eenvoudig de knijpkraal mee, op plaatsen waar je deze niet wilt zien.

Kralenlegbord

Met een kralenlegbord (of een kralenrijgbord) wordt het maken van sieraden een stuk gemakkelijker. Je kunt hier je kralen op leggen, zonder dat ze alle kanten op rollen. Zo maak je gemakkelijk een ontwerp en kun je gemakkelijk schuiven met de verschillende materialen die je gebruikt. Er worden diverse maten op het kralenlegbord aangegeven en er zitten vakjes in waar je jouw kralen in kunt leggen.

Kralen van metaal

De kralen van metaal zijn verkrijgbaar in de kleuren zilver, oud-zilver, goud, oud-goud, koper rosé goud en brons. Metalen kralen zijn vrij zwaar. Daarom worden er in ontwerpen met deze kralen ook vaak lichtere kralen meegeregen, zoals acrylkralen. Overigens zijn de meeste hangers en bedels ook van metaal.

Leerband

Leerband is er in verschillende kleuren en variaties: met stiksel, met teksten, strass steentjes. We hebben ze ook in verschillende breedtes en bijpassende sluitingen. Het leer lijm je met Hasulith sieradenlijm in een sluiting, eindkap of magneetsluiting. Zo maak je snel en eenvoudig de mooiste armbanden of kettingen zelf.

Leerkoord

Leerkoord is er in verschillende diktes. Bij Kralenhandel.nl vind je maten van 2 mm en 3 mm. Gebruik om het draad af te werken een veterklem of een eindkapje. Zo krijg je een mooi resultaat. We hebben ook dikker leerkoord. Dit is gestikt of gevlochten. Hierbij passen ook weer leuke eindkapjes en magneetsluitingen.

Lint

Lint wordt veelal gebruikt om een sieraad te verfraaien. Een lintklem is hierbij onmisbaar. Ook in sleutelhangers of tashangers wordt lint veel gebruikt.

Lintklem

Een lintklem wordt veel gebruikt om verschillende dunnen draden en lint bij elkaar te houden. De klem ziet er uit als een klein bekje, dat je dicht kunt knijpen. De lintklemmen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

Metallook kralen en bedels

Kralen en bedels met een metallook lijken op kralen en bedels van metaal, maar zijn eigenlijk van kunststof. Ze zijn voorzien van een zilver-, brons-, koper- of goudkleurige laag. Deze kralen zijn daarom uiterst geschikt voor mensen met een metaalallergie.

Nietstiften

Een nietstift heeft een platte onderkant. Daardoor kun je hier gemakkelijk kralen op rijgen, zonder dat ze er van af vallen. Met een rondbektang buig je vervolgens een rondje boven de kraal. Zo wordt de kraal opeens een bedel en dat geeft een leuk, speels effect in jouw sieraad. Valt de kraal van de nietstift af? Gebruik dan een kralenkapje.

Nylon draad

Nylon draad (ook wel bekend als vislijn) is veel buigzamer dan metaaldraad. Nylon draad gebruik je bij speciale rijgpatronen met bijvoorbeeld Miyuki kraaltjes. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Porseleinen kralen

Kralen van porselein (keramiek) of klei zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Hoewel ze erg mooi zijn, zijn ze wel kwetsbaar. Daardoor kunnen ze sneller breken dan andere kralen.

Regaliz leer

Regaliz leer is een dik, speciaal leersoort uit Griekenland. Regaliz betekent letterlijk drop. Het heeft dan ook wel wat weg van het Nederlandse trekdrop. Dit leer is verkrijgbaar in de maat 6 x 10 mm. Daar passen speciale kralen, eindkappen en sluitingen op. Het Regaliz leer is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Rocailles

Rocailles zijn kleine glaskraaltjes en zijn verkrijgbaar in verschillende maten: 6/0, 8/0, 9/0, 11/0 en 15/0. Hoe kleiner het getal, hoe groter de kraal is. Hier geldt: de kleinste rocailles zijn 15/0 en de grootste 6/0.

Satijnkoord

Satijnkoord glanst mooi. Bij Kralenhandel.nl vind je koorden van verschillende diktes. De dunnere satijnkoorden van ca. 1,5 mm worden veel gebruikt in de Japanse vlechttechniek: Kumihimo.

Slotjes

Slotjes zijn er in verschillende uitvoeringen. Je gebruikt ze om je sieraden vast te maken, bijvoorbeeld bij een armband en een ketting. Je bevestigt een karabijnslotje eenvoudig aan jouw creatie met een verbindingsringetje aan draad.

Splitringen

Splitringen worden ook wel veerringen genoemd. De splitring bestaat uit twee ringen, zoals een ring waar je je sleutels aan hangt. Deze zijn dan ook moeilijker te openen dan verbindingsringen. Wil je iets maken wat niet meer open kan? Kies dan voor de splitring.

Suède veter

Een echt suède veter is wat stugger maar wel steviger. Ook hierbij is een veterklem onmisbaar.

Tangenset

Bij het maken van mooie sieraden kan het regelmatig voorkomen dat je een tangetje nodig hebt. Deze gebruik je bijvoorbeeld om draad door te knippen, om iets rond te buigen of plat te maken. De meest gebruikte tangen uit een tangenset zijn de kniptang, platbektang en de rondbektang.

Verbindingsringen

De naam zegt het a: met verbindingsringen kan je meerdere onderdelen aan elkaar verbinden. Zo bevestig je er bijvoorbeeld een bedeltje mee aan een armband. Verbindingsringen worden ook wel montageringen genoemd. Tip: Buig de ring niet uit elkaar, maar zijwaarts. Zo blijft het ringetje mooi rond gevormd.

Verlengketting

Een verlengketting gebruik je om je sieraad gemakkelijk te kunnen verstellen. Zo maak je bijvoorbeeld je armband of ketting strakker of losser, zodat deze precies zit zoals jij dat wilt en prettig vindt. Meestal worden er 5 tot 10 schakels gebruikt. Het stukje verlengketting bevestig je met een verbindingsringetje aan de andere kant van het sieraad, waar een slotje is bevestigd. Verlengketting is verkrijgbaar in het zilver, oud-zilver en goud.

Veterklem

Een veterklem lijkt veel op een nietje met een oogje. De klemmen worden veel gebruikt bij veters, leren koorden en verschillende soorten draad en lint. Het werkt eenvoudig: leg de veter (of ander materiaal) in de veterklem en buig één kant van de veterklem over de veter. Knijp deze goed dicht en herhaal dit aan de andere kant. Aan het oogje kun je vervolgens met een verbindingsring de sluiting bevestigen. Gebruik eventueel een tang en een druppeltje Hasulith sieradenlijm voor extra stevigheid.

Waxkoord

Waxkoord is katoen draad, met een laagje was. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes. De meest gebruikte waxkoorden hebben een dikte van 0,5 mm of 1 mm. Deze maat past nog net door de vele kralen die een rijggat hebben van 1 mm. Waxkoord is overigens makkelijk te knopen.