Zo bepaal je de lengte van jouw ketting

Wanneer je zelf een ketting gaat maken, kan het lastig zijn om te bepalen welke lengte deze moet worden. Op de afbeelding bij dit artikel kan je zien hoe de verschillende kettinglengtes vallen bij dames met een gemiddeld postuur. Houd er wel rekening mee dat de lengte van de ketting kan worden beïnvloed door de dikte van de ketting. Hoe dikker de ketting is, hoe korter deze uiteindelijk zal vallen.

Bij Kralenhandel.nl adviseren we je om bij het maken van een ketting daarom altijd iets meer draad, elastiek of leer te gebruiken dan je denkt nodig te hebben. Op deze manier kan je de ketting later altijd nog iets inkorten.

Verschillende kettinglengtes

  • 25 – 36 cm: Dit is de choker. Deze korte ketting sluit nauw aan om de hals. Wanneer je zelf een choker wilt maken, kun je met een meetlint gemakkelijk de omtrek van jouw nek meten. Tel hier nog 2 tot 4 cm bij op, zodat de ketting niet te strak zit. Hierdoor zal de choker mooi aansluiten en comfortabel zitten.
  • 40 – 45 cm: Deze ketting valt op het sleutelbeen. Hangt er nog een bedeltje aan? Dan valt deze meestal op het borstbeen. Je kunt deze ketting mooi dragen boven de halslijn van je trui of shirt.
  • 45 – 60 cm: Deze ketting is valt net boven de buste. Wanneer er nog een hanger of bedel aan hangt, dan kan deze in het decolleté vallen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
  • 70 – 90 cm: Deze halflange ketting valt op of onder de buste. Je kunt een ketting van deze lengte ook prima dubbel dragen.
  • 100 cm: Deze ketting zou ongeveer tot op de navel moeten komen, maar dit model wordt meestal meerdere malen om de nek gewikkeld. Hierdoor lijkt het alsof je meerdere kettingen draagt.

Houd er rekening mee dat alle bovengenoemde afmetingen slechts richtlijnen zijn. De daadwerkelijke lengte van de ketting en hoe deze valt, is mede afhankelijk van jouw lichaamslengte en de breedte van de ketting.