Edelstenen en hun eigenschappen

Edelstenen zijn prachtige, natuurlijke stenen die je gewoon in de natuur kunt vinden! Ben je weleens op vakantie geweest in Zwitserland of Oostenrijk? Dan ben je ze waarschijnlijk weleens tegengekomen in de toeristische winkeltjes. Hoewel dit vaak grote en grovere kristallen zijn, heb je ze ook in verfijndere maten van kraalformaat en voorzien van rijggat. Hierdoor maak je er in een handomdraai een leuk sieraad van.
 

Verschil tussen edelstenen, mineralen en kristallen

Een edelsteen onderscheidt zich door zijn unieke kleur, vorm, glans en zeldzaamheid. Dit maakt de steen enorm interessant voor verzamelaars, maar ook om te gebruiken bij het maken van sieraden of voorwerpen in het interieur. Ze hebben een hardheid, die wordt aangegeven op de schaal van Mohs. Er zijn veel harde edelstenen, zoals diamant, robijn, aquamarijn en saffier, maar er bestaan ook zachtere soorten. Denk hierbij aan amethist en tijgeroog. De zachte stenen werden vroeger ook wel halfedelstenen genoemd, maar tegenwoordig worden eigenlijk alle soorten tot edelsteen gerekend.

Een mineraal is een natuurlijk gevormde stof en bestaat uit slechts één soort molecuul. Een edelsteen bestaat uit één of meerdere mineralen.

Tot slot is er nog de kristal. Deze bestaat uit één mineraal en heeft een kristallijne vorm. Dat betekent dat het mineraal een regelmatig ogend uiterlijk heeft. Dit geldt voor de meeste mineralen. Swarovski is één van de bekendste kristallen, afkomstig uit Oostenrijk.
 

Historische edelstenen

Edelstenen zijn al eeuwen een bron van aantrekking voor mensen. Bergkristal, jaspis, nefriet, granaat en serpentijn zijn een paar voorbeelden van de oudste bekende edelstenen. Ze werden bijvoorbeeld als amulet of zegel gedragen, soms voorzien van inscripties of afbeeldingen. Later werden er nog meer soorten ontdekt en zijn daarom nog relatief jong. Enkele voorbeelden hiervan zijn apofylliet, sugiliet, larimar en kunziet.
 

Spirituele eigenschappen

Geloof je in het spirituele? Dan is het jou vast al bekend dat edelstenen bekend staan om hun helende werking, energie en bijzondere betekenis. De keuze voor een edelsteen kan daarom op verschillende factoren gebaseerd zijn, zoals kleur, chakra, klacht, sterrenbeeld of geboortemaand. Ook gevoel speelt een belangrijke rol. Per moment kun je een bepaald gevoel hebben bij een steen. In dit geval is het belangrijk om te vertrouwen op je zintuigen.

We hebben een aantal betekenissen per edelsteen voor je op een rij gezet:
- Agaat: evenwicht
- Amethist: wijsheid
- Bergkristal: kracht
- Jade: geluk
- Lapis lazulli: vriendschap
- Onyx: doorzettingsvermogen
- Rozenkwarts: liefde
- Tijgeroog: evenwicht
 

Edelstenen gebruiken en onderhouden

De werking van een edelsteen is eenvoudig: je hoeft hem alleen maar bij je te dragen. Dit kan bijvoorbeeld in een sieraad! Maak zelf een leuke ketting of armband, of maak je eigen oorbellen of enkelbandje. De steen doet verder al het werk. Je kunt met edelstenen natuurlijk ook een leuke woonaccessoire maken voor in jouw eigen interieur, zoals een deurhanger.

Voordat je een steen gebruikt in je sieraden, is het belangrijk om deze eerst goed te reinigen en dit regelmatig te herhalen. Je kunt de edelsteen hierdoor opladen, waardoor de kracht van de steen zich hervat.

Merk je dat de edelsteen zijn kleur verliest? Of is hij kapot? Dan kan je het beste de steen vervangen door een nieuwe.
 

Koop je edelstenen en kristallen bij Kralenhandel

Bij Kralenhandel.nl hebben we een zeer uitgebreid assortiment aan edelstenen en kristallen, waarmee je de mooiste creaties kunt maken. Bestel ze eenvoudig online in onze webshop, of kom eens kijken in onze kralenwinkel in Capelle aan den IJssel. Bekijk voor je komst even onze openingstijden.