Rocailles: alles wat je wilt weten over deze kraalsoort

Rocailles zijn prachtige kleine kraaltjes. We zien ze veel terugkomen in de huidige trend van minimalistische sieraden. Zo’n klein armbandje staat namelijk heel leuk bij een wat groter horloge, of juist in combinatie met andere armbanden. De rocailles zijn in dit geval favoriet!
 

 

Wat zijn rocailles en wat kan je ermee?

Rocailles zijn kleine, uniform gevormde glaskraaltjes, die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, maten, kleuren en afwerkingen. Misschien ken je ze zelf wel onder een andere naam. Ze worden namelijk ook wel seed beads  of borduurkralen genoemd. Borduurkralen? Jazeker! Doordat ze zo klein zijn, zijn ze heel geschikt voor precisiewerk. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan weven of dus aan het borduren met kralen. Dit wordt ook wel bead embroidery genoemd. Toch worden ze op dit moment het meest gebruikt bij het maken van sieraden.
Naast de glazen kraaltjes, zijn ze ook verkrijgbaar in metaal of keramiek.

Rocailles kennen we naast de sieraden ook van de loomingtechnieken, zoals de Brick Stitch en de Peyotte-steek.
 

Geschiedenis van rocailles

Rocailles gaan al ver terug in de tijd, zelfs tot in de 15de eeuw! Wellicht zelfs nog wel verder, maar in deze periode was het ontwikkelen en produceren van deze seed beads booming business in Europa. Het Italiaanse Murano legde hiervoor een belangrijke basis. Daarna waren Duitsland en Frankrijk aan de beurt. Frankrijk zette de kralen pas echt op de kaart, doordat zij metalen rocailles maakten met afgeplatte facetzijden. Dit bleek een gouden zet te zijn en zo zorgde Miyuki (een grote Japanse concurrent van de Franse kralenproducent) er in de jaren ’80 voor dat de Delica Seed Beads geïntroduceerd werden. Sindsdien zijn de metalen cilinderkralen een regelmatig terugkerende trend.

Voorheen werden ze gemaakt met de hand. Glasstaven werden in stukken gekapt en verder gevormd tot de rocailles die we allemaal kennen. Hierdoor waren er veel onderlinge verschillen tussen de ene en andere kraal. Inmiddels gebeurt dit proces volledig geautomatiseerd, met machines die zo nauwkeurig kunnen produceren dat elke kraal gelijk is aan de ander.
 

Verschillende soorten rocailles

Bij Kralenhandel heb je keuze uit verschillende soorten rocailles, waarbij je ook onderscheid kunt maken in prijs en kwaliteit. Zo hebben we in ons assortiment rocailles van hobby kwaliteit, die geschikt zijn voor jouw eigen sieraden en andere creaties. Daarnaast bieden we o.a. de Japanse Miyuki rocailles en Delica’s, Preciosa rocailles en de duobeads van Preciosa.
 

Preciosa

Het merk Preciosa vindt haar oorsprong in Tsjechië. De Preciosa rocailles zijn allemaal gelijkmatig van vorm maar wat duurder dan de hobby rocailles. Een voordeel is wel dat ze iets grotere rijggaten hebben dan de Japanse kralen. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor kraalborduurwerken en zijn meerdere draaddoorgangen mogelijk. Ze hebben ook wat zachtere randen, waardoor de kralen die je gebruikt in kledingcreaties een natuurlijke uitstraling krijgen.
 

Miyuki

Wil je dat jouw creatie mooi gelijkmatig is? Dan zijn de kraaltjes van Miyuki de beste keuze.
 

Maten van rocailles bepalen: welke heb je nodig?

De kraaltjes worden aangeduid met maten in mm of met een / ertussen. Maar welke moet je hebben? De Japanse Miyuki kraaltjes zijn iets groter dan de Tsjechische Preciosa kralen. Ook de afwerking van de kralen kan zorgen voor een iets grotere maat. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de kraal, hoe groter de maat.

Om je een beeld te geven, kan je onderstaande tabel bij benadering aanhouden. Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke afmeting afhangt van de kraal en het merk en dat dit dus kan afwijken van onderstaande informatie.
 

Maat

Grootte (mm)

6/0

3,3 mm

7/0

2,9 mm

8/0

2,5 mm

9/0

2,2 mm

10/0

2,0 mm

11/0

1,8 mm

12/0

1,7 mm

13/0

1,5 mm

14/0

1,4 mm

15/0

1,3 mm

16/0

1,2 mm

18/0

1,1 mm

20/0

1,0 mm

22/0

0,9 mm

 

Koop je rocailles online of in onze kralenwinkel

Heb je een paar mooie sead beeds of rocailles gespot in onze webshop? Bestel ze dan snel online! Wij gaan gelijk met jouw bestelling aan de slag, zodat jij jouw nieuwe favoriete kralen zo snel mogelijk in huis hebt.
Wil je nog meer zien? Kom dan eens langs in onze kralenwinkel  in Maasdam, waar we nog veel meer prachtige kralen, bedels en andere benodigdheden hebben voor het maken van prachtige sieraden en accessoires. Bekijk vooraf wel even onze openingstijden, om teleurstellingen te voorkomen.

Heb je nog vragen over rocailles? Dan kan je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.